Wat zijn de bijwerkingen van ashwagandha?

Ashwagandha, ook bekend als Withania somnifera, wordt al duizenden jaren gebruikt in de traditionele Indiase Ayurveda voor de behandeling van verschillende neurologische en stressgerelateerde aandoeningen1. Hoewel het over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kunnen er bij sommige mensen bijwerkingen optreden.

  1. Maagklachten: Ashwagandha kan bij sommige mensen maagklachten veroorzaken, zoals diarree en misselijkheid2.

  2. Slaapstoornissen: Hoewel ashwagandha vaak wordt gebruikt om slaapstoornissen te behandelen, kan het bij sommige mensen juist slaperigheid veroorzaken2.

  3. Allergische reacties: In zeldzame gevallen kunnen mensen allergisch zijn voor ashwagandha, wat kan leiden tot symptomen zoals huiduitslag, jeuk, kortademigheid en zwelling2.

  4. Interacties met medicijnen: Ashwagandha kan interageren met bepaalde medicijnen, waaronder die voor hoge bloeddruk, diabetes en auto-immuunziekten. Het is belangrijk om met een zorgverlener te praten voordat je ashwagandha inneemt als je deze medicijnen gebruikt2.

Het is ook belangrijk om te weten dat de veiligheid van ashwagandha bij zwangere of borstvoeding gevende vrouwen, kinderen en mensen met ernstige lever- of nierziekten niet goed is onderzocht. Daarom wordt het gebruik van ashwagandha bij deze groepen over het algemeen niet aanbevolen2.

 

Bronnen:

  1. Merging Ayurvedic Ashwagandha with Traditional Chinese Medicine Part 1. Foundation in Ashwagandha: Physiological Effects, Clinical Efficacy, and Properties

  2. The effect of Ashwagandha Versus Amitriptyline on the Histological Structure of Submandibular Glands in Albino Rats 

Dit bericht is gepost in . Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *