Wat doet ashwagandha krachttraining?

Ashwagandha, ook wel bekend als Withania somnifera, is een adaptogeen kruid dat vaak wordt gebruikt om stress te verminderen en het algemene welzijn te verbeteren1. Het heeft ook invloed op de cortisolspiegels in het lichaam, wat interessant is omdat cortisol een belangrijke rol speelt in ons reactievermogen op stress.

Een studie toonde aan dat de inname van Ashwagandha gedurende vier weken de waargenomen stressniveaus, angst en negatieve stemming aanzienlijk verminderde bij volwassenen1. Hoewel de niveaus van cortisol in het speeksel niet significant veranderden over de periode van vier weken, werd een hoger aantal slaapuren gecorreleerd met lagere cortisolniveaus in de loop van de tijd1.

Een andere studie benadrukte dat cortisol invloed heeft op leer- en geheugenprocessen2. Hoewel de studie niet specifiek ingaat op Ashwagandha, is het belangrijk om te weten dat cortisol een rol speelt bij cognitieve functies zoals leren en geheugen. Gezien de bevindingen dat Ashwagandha de cortisolspiegels kan beïnvloeden, kan het mogelijk ook invloed hebben op deze cognitieve processen.

 

Bronnen:

  1. Effects of Four-Week Supplementation of Ashwagandha and B-Vitamins on Mood and Stress Relief 

  2. Modulatory mechanisms of cortisol effects on emotional learning and memory: Novel perspectives

Dit bericht is gepost in . Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *