Is Turkesterone veilig?

Turkesterone is een type fytoecdysteroïde, een groep natuurlijk voorkomende hormonen die in bepaalde plantenfamilies worden aangetroffen. Het is bekend om zijn adaptogene, tonifiërende en antioxiderende eigenschappen. Turkesterone en een ander fytoecdysteroïde, ecdysterone, zijn de dominante fytoecdysteroïden die worden aangetroffen in plantensoorten zoals Rhaponticum carthamoides Willd., Cyanotis arachnoidea C.B.Clarke en Ajuga turkestanica (Regel) Briq. Deze stoffen zijn erkend voor hun adaptogene potentieel en hun vermogen om fysieke prestaties te verbeteren1.

Echter, de veiligheid van turkesterone is een onderwerp van discussie geweest, vooral in de context van professionele atleten. Vanwege de anabole eigenschappen van turkesterone, die de fysieke prestaties kunnen verbeteren, is het opgenomen in het monitoringsprogramma van het Wereld Anti-Doping Agentschap1. Hoewel er geen directe bijwerkingen zijn gemeld, is er bezorgdheid over de kwaliteit en veiligheid van supplementen die turkesterone bevatten1.

Het is belangrijk op te merken dat de veiligheid van een stof zoals turkesterone kan variëren afhankelijk van de dosering, de duur van het gebruik, de individuele gezondheidstoestand en andere factoren. Daarom is het altijd raadzaam om medisch advies in te winnen voordat u begint met het gebruik van supplementen die turkesterone bevatten.

Bronnen:

  1. Phytoecdysteroids: A Novel, Viable Option for Professional Athletes’ Nutrition—Quality Control Aspects 

Dit bericht is gepost in . Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *