Is een multivitamine nuttig?

Multivitaminen zijn supplementen die een combinatie van verschillende vitaminen en mineralen bevatten. Ze worden vaak gebruikt om mogelijke voedingstekorten aan te vullen en de algehele gezondheid te bevorderen. Hier zijn enkele mogelijke voordelen van multivitaminen:

  1. Algemene gezondheid: Multivitaminen kunnen bijdragen aan de algehele gezondheid door het lichaam te voorzien van essentiële voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te functioneren1.

  2. Sportprestaties: Onder professionele atleten is het gebruik van multivitaminen gebruikelijk. Ze kunnen deze supplementen gebruiken om hun prestaties te verbeteren en hun gezondheid te ondersteunen tijdens intensieve trainingen en wedstrijden2.

  3. Gezondheid bij kankerpatiënten: Er is enig bewijs dat suggereert dat vitamine D, in hogere dan standaard doses, de overlevingskansen bij verschillende soorten kanker kan verbeteren3.

  4. Ondersteuning bij ondervoeding: Multivitaminen kunnen nuttig zijn voor mensen die mogelijk ondervoed zijn of een dieet volgen dat bepaalde voedingsstoffen mist. Ze kunnen helpen om tekorten aan te vullen en de algehele voedingsstatus te verbeteren4.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel multivitaminen nuttig kunnen zijn, ze geen vervanging zijn voor een gezond en evenwichtig dieet. Het is altijd het beste om eerst te proberen om voedingsstoffen uit voedselbronnen te halen. Bovendien is het raadzaam om met een arts of voedingsdeskundige te praten voordat je begint met het nemen van multivitaminen, vooral als je een bestaande gezondheidstoestand hebt of andere medicijnen gebruikt.

Bronnen:

  1. VITamins And Lifestyle cohort study: study design and characteristics of supplement users

  2. Use of Dietary Supplements among Professional Athletes in Saudi Arabia

  3. Role of vitamin and mineral supplementation and aspirin use in cancer survivors

  4. Multivitamin use among multi-ethnic, low-income adults

Dit bericht is gepost in . Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *