Is ashwagandha een steroïde?

Ashwagandha, ook bekend als Withania somnifera, is een kruid dat veel wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde. Hoewel het geen steroïde is, bevat ashwagandha wel natuurlijke steroïde verbindingen genaamd withanoliden. Deze withanoliden zijn bioactieve stoffen die een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen kunnen bieden1.

Withanoliden in ashwagandha zijn vergelijkbaar met de lichaamseigen steroïde hormonen en kunnen daarom een vergelijkbaar effect hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen bij het reguleren van ontstekingen en het immuunsysteem2.

Het is belangrijk om te benadrukken dat hoewel ashwagandha steroïde-achtige verbindingen bevat, het niet hetzelfde is als anabole steroïden die soms worden misbruikt in de sportwereld. Ashwagandha is een natuurlijk supplement dat over het algemeen als veilig wordt beschouwd, maar het is altijd het beste om met een zorgverlener te praten voordat u begint met het nemen van ashwagandha of een ander supplement, vooral als u andere medicijnen gebruikt of bestaande gezondheidsproblemen heeft3.

Als u meer wilt weten over ashwagandha en zijn effecten, of als u andere vragen heeft, aarzel dan niet om te vragen.

 

Bronnen: 

  1. MIRACLE AYURVEDIC HERB – ASHWAGANDHA (WITHANIA SOMNIFERA DUNAL)

  2. Hydroalcoholic Extract of Ashwagandha Improves Sleep by Modulating GABA/Histamine Receptors and EEG Slow-Wave Pattern in In Vitro – In Vivo Experimental Models

  3. Effect of Ashwagandha (Withania somnifera) extract on sleep: A systematic review and meta-analysis

Dit bericht is gepost in . Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *