Is appelazijn goed voor je immuunsysteem?

Appelazijn wordt al eeuwenlang gebruikt in de volksgeneeskunde en recent onderzoek heeft enkele van zijn potentiële gezondheidsvoordelen bevestigd, waaronder mogelijke voordelen voor het immuunsysteem. Hier zijn enkele manieren waarop appelazijn het immuunsysteem kan ondersteunen:

  1. Antimicrobiële eigenschappen: Appelazijn heeft antimicrobiële eigenschappen die kunnen helpen bij het bestrijden van pathogene bacteriën en schimmels. Een studie uit 2019 toonde aan dat appelazijn effectief kan zijn in het remmen van de groei van Malassezia furfur, een schimmel die infecties kan veroorzaken1.

  2. Ondersteuning van de darmgezondheid: Appelazijn bevat azijnzuur, een type korteketenvetzuur dat de gezondheid van de darmen kan bevorderen. Een gezonde darm is essentieel voor een sterk immuunsysteem, omdat een groot deel van het immuunsysteem zich in de darm bevindt.

  3. Bloedsuikerregulatie: Appelazijn kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, wat belangrijk is voor de algehele gezondheid en het functioneren van het immuunsysteem. Een studie uit 2013 toonde een trend in de verlaging van HbA1c, een marker voor langdurige bloedsuikercontrole, bij niet-diabetische deelnemers2.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel appelazijn potentieel gunstige eigenschappen heeft, het geen vervanging is voor een gezond dieet, voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging en andere gezonde levensstijlgewoonten die essentieel zijn voor een sterk immuunsysteem. Raadpleeg altijd een gezondheidsprofessional voordat u nieuwe supplementen of gezondheidspraktijken introduceert.

Bronnen:

  1. Quantification of the minimum amount of lemon juice and apple cider vinegar required for the growth inhibition of dandruff causing fungi Malassezia furfur – P. Arun, Yaralagadda Vineetha, Maseera Waheed, K. Ravikanth, 2019.

  2. Prospective randomized clinical trial evaluating the impact of vinegar on lipids in non-diabetics – C. Panetta, Y. Jonk, A. Shapiro, 2013.

Dit bericht is gepost in . Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *