Is appelazijn goed voor je bloeddruk?

Het gebruik van appelazijn kan een positieve invloed hebben op de bloeddruk, hoewel de resultaten van studies variëren. Een studie toonde aan dat appelazijn de snelheid van maaglediging bij patiënten met type 1 diabetes kan verminderen, wat een indirect effect kan hebben op de bloeddrukregulatie1. Een andere studie toonde aan dat appelazijn het lipidenprofiel in normale en diabetische ratten verbeterde, wat kan bijdragen aan een betere bloeddrukregulatie2.

Echter, een gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde studie vond geen significante effecten van appelazijn op de bloeddruk bij volwassenen met matig verhoogde bloeddruk3. Bovendien vond een andere studie geen significant verschil in HDL-C, LDL-C, triglyceriden, totaal cholesterol of HS-CRP niveaus met het gebruik van azijn, maar er was een neiging tot een verlaging van Hgb-A1c in deze groep van niet-diabetische deelnemers4.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel sommige studies positieve effecten hebben aangetoond, de resultaten niet eenduidig zijn en meer onderzoek nodig is. Het is altijd raadzaam om met een zorgverlener te overleggen voordat u een nieuw supplement of dieetwijziging overweegt, vooral als u al medicijnen gebruikt voor aandoeningen zoals hoge bloeddruk.

Bronnen:

  1. Effect of apple cider vinegar on delayed gastric emptying in patients with type 1 diabetes mellitus: a pilot study

  2. Apple cider vinegar attenuates lipid profile in normal and diabetic rats.

  3. Lack of acute or chronic effects of epicatechin-rich and procyanidin-rich apple extracts on blood pressure and cardiometabolic biomarkers in adults with moderately elevated blood pressure: a randomized, placebo-controlled crossover trial.

  4. Prospective randomized clinical trial evaluating the impact of vinegar on lipids in non-diabetics

Dit bericht is gepost in . Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *